Ce este malpraxisul medical?

Malpraxisul medical este o eroare profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic. Ce este important de retinut este ca o eroare profesionala este considerata malpraxis, daca exista prejudicii asupra pacientului.

In cazul unui malpraxis se poate atrage raspunderea atat a personalului medical, cat si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice, dupa caz.

Personalul medical poate fi tras la raspundere daca prejudiciile suferite de catre pacient sunt produse si din eroare (nu numai prin intentie). Eroarea include si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii.

De asemenea, personalul medical poate fi tras la raspundere si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor cu privire la confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale catre pacient.

Totodata, personalul medical raspunde si pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei atunci cand isi depaseste limitele competentei (cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara).

Fata de cele mentionate anterior, exista si situatii cand personalul medical nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii, situatii cum ar fi conditiile de lucru, dotari insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament sau vicii ascunse ale echipamentelor si dispozitivelor medicale.

In cazul in care va aflati in situatia unui posibil caz de malpraxis, indicat este sa contactati un avocat pentru a se stabili in mod concret daca intr-adevar va aflati sau nu in fata unei erori medicale.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] cum am mentionat intr-un articol anterior cu privire la ce este malpraxisul medical in conformitate cu legislatia actuala, respectiv o o eroare profesionala savarsita in exercitarea […]

Comentariile sunt închise.