Protectia penala speciala a Personalului Medical
Separat de protectia oferita de catre Codul Penal in ce priveste infractiunile reglementate de catre acesta din urma si care protejeaza personalul medical, legea nr. 95/2006 privind reforma sanatatii reglementeaza, in mod special, o protectie speciala personalului medical:
Art. 4611:
(1) Amenintarea savarsita nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau oricarui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Lovirea sau orice acte de violenta savarsite impotriva persoanelor prevazute la alin. (1), aflate in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
(3) Vatamarea corporala savarsita impotriva persoanelor prevăzute la alin. (1), aflate in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exerciţiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.
(4) Vatamarea corporala grava savarsita impotriva persoanelor prevazute la alin. (1), aflate in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Prin urmare, protectia speciala priveste cazurile in care personalul medical:
– este supus unei amenintari, direct sau indirect;
– este victima unei loviri sau alt act de violenta;
– a suferit o vatamare corporala sau o vatamare corporala grava.
Trebuie precizat ca aceste infractiuni speciale isi produc efectele doar daca savarsirea infractiunilor s-a intreprins impotriva unui personal medical aflat in functiune sau pentru fapte indeplinite in timpul functiunii de catre personalul medical. In caz contrar, se vor aplica dispozitiile prevazute de Codul Penal.