Tipuri de raspundere a Personalului Medical

Legislatia actuala, in ce priveste malpraxisul medical, prevede ca personalul medical poate fi tras la raspundere:

– administrativ, in interiorul profesiei, de catre Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor sau alta forma de organizare a personalului medical din care cel vinovat (sau prezumat vinovat) face parte;

– civil, prin intermediul unei actiuni civile ce se bazeaza pe o raspundere delictuala;

– penal, pentru savarsirea unei infractiuni.

 

Desigur, ca nu trebuie ignorata nici Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, constituita la nivelul autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, care conform Legii nr. 96/2006 privind reforma sanatatii, poate stabili pritr-o decizie daca intr-o cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis.

Fiecare forma de tragere la raspundere are avantajele si dezavantajele ei. Astfel, cu titlu de exemplu, in ce priveste raspunderea in interiorul profesiei, trebuie mentionat ca pe aceasta metoda nu se poate stabili acordarea sau nu a unor despagubiri morale sau materiale. Tot cu titlu de exemplu, in ce priveste calea civila, trebuie precizat ca o actiune civila trebuie timbrata in raport cu valoarea totala a despagubirilor, materiale sau morale, solicitate. Pe de alta parte, tragerea la raspundere pe cale penala presupune o perioada mai lunga de timp pana la stabilirea unui verdict final.

 

Indiferent de calea aleasa sau de riscul tragerii la raspundere pe o cale sau alta, indicat este sa se cerceteze situatia concreta in sine pentru a determina care ar putea fi consecintele la care ar putea fi suspus personalul medical vizat.